ECODESIGN HABITARE 2022

April 2022

Koronaviruspandemian vuoksi kaksi kertaa peruttu EcoDesign-näyttely nähdään Habitaressa 7.-11.9.2022. 

Näyttelyn aiheena on etätyökaluste ja materiaalina sertifioitu puu tai jokin muu kierrätysmateriaalista ja sellukuitukankaasta oleva huonekalu tai sisustusratkaisu. Näyttelyyn valittujen ehdotusten kuratointi tehtiin 2020 ja esille tulevia töitä on 35 kpl. Koronan vuoksi kutsuttuina olivat vain suomalaiset suunnittelijat.

Osa töistä oli esillä viime vuoden keväällä toukokuussa Lahdessa ProPuun Galleriassa Lahden Green Design Week tapahtumaan liittyen ja toteutettiin yhteistyössä LAB:n, PEFC-Suomen sekä Spinnovan kanssa. 

Näyttelyä tukevat: Suomen Kulttuurirahasto, Askon Säätiö, Koskisen Oy, Suomen Huonekalusäätiö, Messusäätiö, PEFC-Suomi.

ECODESIGN-NÄYTTELY HABITARESSA JO KYMMENENNEN KERRAN

September 6, 2018

Helsingin Messukeskuksessa, Habitaressa 12.-16.9.2018 järjestettiin EcoDesign-näyttely jo kymmenettä kertaa. Näyttely koostui yhdeksästä aiemmasta vuosittain järjestetystä näyttelysarjasta. Ensimmäinen näyttelyn ollessa vuonna 2009.

Osa esillä olleista töistä oli palkittuja ja vuosittain vaihtuvien teemojen mukaisia huonekaluja ja sisustusesineitä. Suunnittelun aiheina on ollut mm. tuoli, valaisin, monitoimikaluste, sertifioitu puu, selluloosa, elinkaari, koottavuus ja logistiikka/verkkokauppaan soveltuvuus. Valitsimme 3-4 työtä jokaisen vuoden näyttelystä ja esillä oli yhteensä noin 40 työtä.

Mukana oli lukuisia ansioituneita suunnittelijoita: Antti Kotilainen, Antti Olin, Elina Ulvio, Esa Vesmanen, Hannu Kähönen, Harri Koskinen, Henrik Enbom, Ilkka Suppanen, Inni Pärnänen, Jaakko Siltala, James Irving, Jenni Roininen, Jouko Järvisalo,   Juri Karinen, Kaarle Holmberg, Kasper Nyman, Luba Leonoteva,  Matti Sandberg, Mikko Paakkane, Milja Partanen, Pekka Harni, Rudi Mertz, Samuli Naamanka, Simo Heikkilä, Simo Serpola, Susan Elo, Tapio Anttila, Terhi Tuominen,

Tero Kuitunen, Timo Ripatti, Tomi Laukkanen, Toshiyuki Kita, Yrjö Kukkapuro ja Yuka Takahashi. Kaiken kaikkiaan vuosin varrella esillä on ollut 526 EcoDesigniin suunniteltua työtä. 

Suunnittelijoita on osallistunut yli 600 mukaan lukien alkukuratointiin osallistuneet suunnittelijat. Luvussa on huomioitu ne suunnittelijat vain kerran, jotka ovat osallistuneet useampana vuotena. Esimerkiksi Yrjö Kukkapuro on osallistunut kaikkiin näyttelyihin. Mukana on ollut useita Suomen ansioituneimpia muotoilijoita sekä useita kansainvälisiä huippunimiä.

Lähes kaikki aiemmin esillä olleet työt olisivat ansainneet tulla uudelleen esille, mutta näyttelyn työt edustivat hyvin teemojen mukaista ekologiset kriteerit huomioon ottavaa suunnittelua. Näyttelyn teki mielenkiintoiseksi myös se miten yhdeksän vuoden aikana ekologiset kysymykset ovat jalostuneet muotoilussa ja materiaaleissa ym., sekä ennen kaikkea se millainen kehitys suunnittelijoiden ajattelussa on tapahtunut.

Näyttelyä tukivat Lexus Finland, Messukeskus ja PEFC-Suomi

ECODESIGN-NÄYTTELYT

Kansainvälinen EcoDesign-näyttely on vuosittain järjestettävä kutsunäyttely, joka esittelee nimensä mukaisesti ekologista muotoilua. Osallistujaksi kutsutaan yhteensä n. 250 suunnit-telijaa. Näyttelyn teemat vaihtuvat, mutta pääpaino on huonekaluissa, sisustuksessa ja asumiseen liittyvissä aiheissa.

Näyttelykonseptin mukaisesti kutsutut suunnittelijat lähettävät teemaan liittyvät tuote-ehdotukset, joista tuomaristo valitsee mukaan n. 35 ehdotusta. Työt ovat esillä näyttelyssä valmiina ja oikeassa suhteessa toteutettuna. 

Tuomaristoissa on ollut mukana näyttelyiden kuraattorit, ansioituneita suunnittelijoita, kestävän kehityksen asiantuntijoita sekä näyttelyn tuottaja.

Näyttelyissä esillä olleet työt ovat uniikkeja, näyttelyä varten suunniteltuja ratkaisuja tai hahmomalleja.

Suunnittelijat ovat arvioineet jokaisessa näyttelyssä työnsä ekoanalyysin avulla, jonka kriteereinä ovat:

1. Ennakointi ja suunnittelu 

2. Materiaalivalinnat

3. Valmistusprosessi

4. Pakkaus ja logistiikka

5. Käyttö, kestävyys ja huolettavuus

6. Kierrätettävyys 

Näyttelyn jälkeen osa töistä on päätynyt tuotantoon joko sellaisenaan tai jatkokehityksen kautta. Suunnittelijoille osallistuminen näyttelyyn on aina ollut ilmaista. Tämä on tärkeää, koska sen myötä mukaan ovat voineet osallistua myös alan innovatiiviset opiskelijat.

ECODESIGN-NÄYTTELY ON ENSIMMÄINEN JA SUURIN POHJOISMAISSA JÄRJESTETTY KESTÄVÄÄN KEHITYKSEEN PAINOTTUVA NÄYTTELY

Näyttely järjestettiin Habitaren yhteydessä ensimmäisen kerran vuonna 2009, jolloin teemana oli ekologinen tuoli. Näyttelyn kuraattorina toimi huonekalusuunnittelija ja professori Yrjö Kukkapuro.

Keväällä 2014 EcoDesign-näyttely nähtiin koosteena legendaarisessa La Triennale di Milanossa, Italiassa, Milanon designviikon aikana. Tämä oli ainutlaatuinen näyttämö suomalaiselle ekologiselle designille. Esillä oli 80 työtä ja näyttelyyn tutustui kuuden päivän aikana yli 107 000 kävijää.

Yhteistyökumppaneina olivat UPM Kymmene Wood Oy, Aalto-yliopiston tila- ja kalustesuunnittelun laitos, Motiva, WWF Suomi sekä Messukeskus. Näyttelyä tukivat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Huonekalusäätiö. Lisäksi EcoDesign-näyttelystä on ollut pienempiä kuratoituja koosteita mm. Madridissa 2009 ja Pekingissä 2015.

Palkintorahaa on jaettu EcoDesign-näyttelyissä yhteensä 44 500 euroa. Vuosina 2010 – 2017 on Messusäätiö palkinnut suunnittelijoita kussakin näyttelyssä 3 000 – 5 000 euron arvoisella tunnustuspalkinnolla. 

Tunnustuspalkinnot on jaettu töille, jotka parhaiten vastaavat näyttelyn teemaa ja kriteerejä. Tämän lisäksi näyttelyn yhteistyökumppanit ovat palkinneet suunnittelijoita. Vuosien 2010 ja 2011 pääyhteistyökumppani Sampo Pankki Private Banking jakoi yhteensä 4 000 euroa. Pääyhteistyökumppani Lexus Finland jakoi vuosina 2013 ja 2014 yhteensä 3 500 euroa. 2015 – 2017 PEFC-Suomi ja Fiskarsin Laatupuu palkitsi 1 000 euron arvoisella puumateriaalipalkinnolla parhaan sertifioidusta puusta tehdyn työn.

Lisätietoja näyttelyistä antaa tuottaja Jari Pirhonen: mail@mainostoimistovalo.fi, p. 050 525 7062